Espai Mediterrani

Gorgònia Barcelona

El projecte Gorgònia Barcelona és un projecte científic participatiu que busca ampliar els coneixements i fer una restauració activa dels fons marins de Barcelona dominats per la gorgònia Leptogorgia sarmentosa (Esper, 1791).

El projecte és obert a tothom que vulgui participar i inclou la participació de personal científic, bussejadors, escoles, associacions cíviques i sociòlegs.

CONTEXT

La situació actual d’emergència climàtica i mediambiental global necessita la participació de tothom i no dependre tan sols de lleis o actuacions d’un grup reduït d’entitats i Administracions. A Barcelona són molts els impactes i amenaces que comprometen els seus ecosistemes marins, sent un d’ells el gran desconeixement de la seva importància i fragilitat. Amb aquest projecte proposem endinsar-se en aquests fons, en concret en els fons dominats per les gorgònies de Leptogorgia sarmentosa per comprendre’ls millor i realitzar una acció de restauració activa. El missatge que volem difondre amb aquest projecte és que el mar necessita l’acció particular i col·lectiva de tota la ciutadania. La manera més evident de contribuir a la conservació del mar és canviar els hàbits de conducta que portin a reduir les escombraries, els contaminants i l’impacte sobre la vida marina en el dia a dia. Però la situació actual de degradació del medi marí demana fer un pas més enllà i necessitem ajudar a la recuperació del medi marí. Una de les maneres de fer-ho és fent actuacions de restauració dels hàbitats naturals.. 

Les activitats de restauració tenen principalment una doble finalitat:

  1. la de la restauració del medi marí en si, i així recuperar la diversitat marina i la qualitat de l’ecosistema litoral
  2. i la d’implicar i sensibilitzar a la ciutadania amb la seva participació activa (submarinistes voluntaris de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) o com a visitants dels aquaris experimentals de l’ICM on es porten a terme el manteniment i recuperació de les branques de gorgònies.

Aquest projecte es desenvolupa en el marc del projecte europeu ‘RESponsible research and innovation grounding practices in BIOSciences – RESBIOS’ (ResBios), que mitjançant diferents accions persegueix canvis institucionals d’Investigació i Innovació Responsable (RRI) a institucions científiques de biociències que perdurin en el temps. En concret, amb ResBios, l’Institut de Ciències del Mar està treballant la participació ciutadana, la igualtat de gènere i l’educació científica.

La conservació i restauració del medi marí és responsabilitat de tots.


OBJECTIU:

El principal objectiu del projecte és contribuir a la comprensió de l’ecologia de fons marins de Barcelona dominats per la gorgònia Leptogorgia sarmentosa i realizar un projecte de restauració amb els principals objectius: ajudar a l’augmentde la biodiversitat marina; millorar la resiliència d’aquests fons marins i per últim contribuir a la millora de la cultura oceànica a través de la participació de la ciutadania.

En aquest projecte es proposa una iniciativa innovadora que es basa en el coneixement científic i que situa a la ciutat de Barcelona com a pionera en el Mediterrani. Uns estudis previs a la costa de Barcelona han permet comprovar que viuen unes comunitats d’organismes sèssils com gorgònies als espigons i grans blocs de protecció, que són indicadors de qualitat ambiental. Aquestes poblacions estan formades per un nombre reduït de colònies i l’objectiu del projecte és actuar per què creixen aquestes colònies.

Aquest projecte és també una manera innovadora de visibilitzar la riquesa dels fons marins de la costa barcelonina, invisible per la gran majoria de la població.

ACTUACIONS:

Es poden fer créixer les poblacions de gorgònies mitjançant tècniques de restauració que es basen en el trasplantament de nous individus. El procediment per poder fer-ho és el següent:

  • es recullen uns exemplars de gorgònies dins el mar.
  • utilitzant-ne branques, es cultiven dins d’aquaris.
  • una vegada crescudes, es tornen a ficar al mar.

Les colònies de gorgònies són com les plantes, es poden agafar trossos com branquetes que, reinstal·lades a prop de les originals, creixeran sense problema. És com reforestar un bosc amb branques dels arbres del mateix bosc.

El projecte s’ha desenvolupat fins ara principalment en 3 fases. Una primera de prospecció del medi, recollida de dades i de mostres de colònies, amb la participació de submarinistes voluntaris de FECDAS . Una segona de manteniment i recuperació de les branques en els aquaris experimentals de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona,  A una tercera fase, es realitza el transport i trasplantament de les colònies al mar, amb submarinistes voluntaris de FECDAS acompanyats per investigadors de l’Institut de Ciències del Mar.

S’ha aprofitat de la segona etapa per realitzar visites per diferents públics, principalment entitats sense ànim de lucre i grups de centres educatius. Aquestes visites, coordinades per l’Associació Mar de Ciència, han pogut participar en l’alimentació de les colònies i  apadrinar una gorgònia.

Aquest projecte buscarà noves fonts de finançament per tal de poder perdurar en el temps i assegurar una millor connexió entre la ciència, la ciutadania de Barcelona i el seu fons marí.


ENTITATS PARTICIPANTS

Amb la col·laboració de:

NAOS es un sistema cohesionado de 3 marcas inspiradas en la piel: BIODERMA, INSTITUT ESTHEDERM Y ETAT PURE. El eje de su planteamiento es la ecobiología, para una mejor preservación del ecosistema de la piel, así como para potenciar los mecanismos naturales de la piel. Además, NAOS tiene un firme compromiso en desarrollar protectores solares sostenibles respetuosos con la piel, el medio ambiente y el medio marino.